Pytania i odpowiedzi

Najczęściej zadawane pytania

Do pojemnika należy wrzucać wszystkie rodzaje olejów i tłuszczów, które są używane do przygotowania posiłków w twoim domu. Mogą być to oleje roślinne, masło, smalec, utwardzone tłuszcze i margaryny zgromadzone w szczelnie zamkniętej butelce PET. Do pojemników nie wrzucaj olejów technicznych, hydraulicznych oraz silnikowych.
W żadnym wypadku nie wlewaj oleju bezpośrednio z butelek do pojemnika. Wlej cały zebrany olej do butelki PET o dowolnym rozmiarze. Ważne, aby butelka była całkowicie pełna i szczelnie zamknięta.
Jest wiele powodów, dla których warto segregować zużyty olej jadalny. Olej nadaje się do ponownego wykorzystania jako surowiec, zwłaszcza w przemyśle rafineryjnym i petrochemicznym. Pozwalając na recykling zużytego oleju chronisz przed zanieczyszczeniami glebę, wodę, powietrze i inne zasoby naturalne
Słoik może pęknąć po wrzuceniu do pojemnika, co grozi jego poważnym zanieczyszczeniem. Dodatkowo, w procesie oczyszczania, konieczne będzie usunięcie z oleju odłamków szkła.
Zużyty olej poddawany jest wieloetapowym procesom, w których oczyszczany jest z resztek jedzenia, przypalonych cząstek lub pozostałości wody. Oczyszczony olej trafia do dalszej obróbki w przemyśle, w szczególności w przemyśle petrochemicznym. Powstaje z niego biopaliwo drugiej generacji.
Olej stopniowo osadza się we wnętrzu rur kanalizacyjnych, a wraz z nim gromadzą się w nich również inne zanieczyszczenia. Podobnie, jak w przypadku zatkania naczynia krwionośnego w naszym ciele, proces ten może być niebezpieczny.

Większość oczyszczalni ścieków nie radzi sobie w pełni z usuwaniem ze ścieków oleju. Dlatego często trafia on do ekosystemu wraz z wodą. Jest też odkładany w kompostowalnych pozostałościach, które zanieczyszczają glebę i zabijają małe organizmy. Podsumowując, olej jest niebezpiecznym odpadem i wrogiem środowiska naturalnego.
Nie. Olej zanieczyszcza glebę i zabija małe organizmy. W domowym kompostowniku możesz pozwolić sobie na odkładanie papieru, którym wytarłeś tłustą patelnię po wlaniu oleju do butelki PET w celu segregacji.
Zużyty olej powstaje nie tylko ze smażenia frytek. Pozostaje również po przygotowaniu innych smażonych potraw (naleśniki, kotlety, smażony ser, pączki, tosty), marynowaniu (ser camembert i inne, warzywa, grzyby, mięso z grilla). Znajduje się także w sosach sałatkowych, konserwach i gotowych marynatach. Segregacja oleju jest więc dla każdego – od wielbicieli frytek, przez wegan, po miłośników raw food.